Fritzlar-Langensalza1942-1945 Junkers

Oproep

In de oorlogsjaren 1943 werden Nederlandse jongens en mannen van 17-40 jaar, via het Gewestelijk Arbeidsbureau, opgeroepen om tewerk gesteld te worden in Duitsland. (de zgn. Arbeitseinsatz)
Dit was wettelijk verplicht en er werden zware straffen opgelegd bij het niet aanmelden. De familieleden thuis werden hierbij niet gespaard. Onderduiken was dus vaak geen optie.
De levensomstandigheden waren vaak slecht met weinig voedsel en lange uren zwaar werk. Bij werkweigering, vluchtpogingen en sabotage werden ze naar een strafkamp van de Gestapo of SS geplaatst. Veel van deze jongens en mannen kwamen uit Utrecht en omgeving maar ook uit andere delen van Nederland om dwangarbeid te verrichten bij de Junkers vliegtuigfabrieken c.q. werkplaatsen in Fritzlar (bij Kassel), Langensalza (Thüringen), Kassel, Wellerode, Dessau, Magdeburg
Messerschmitt vliegtuigfabrieken c.q. werkplaatsen in Regensburg, Eschenlohe (bij Garmisch Partenkirchen)

Wij zoeken voormalige dwangarbeiders, hun vrouwen, kinderen en/of kleinkinderen,familie die meer weten over de levensomstandigheden en avonturen van deze tewerkgestelden, die in de periode van de oorlog tewerk gesteld waren bij Junkers- in Fritzlar, Langensalza en/of andere plaatsen, waar Junkers produceerde. Graag horen we de verhalen (brieven en/of foto's scannen we graag in) van de belevenissen van getroffenen. Voor veel mensen heeft het lang geduurd om over deze traumatiserende ervaringen te kunnen vertellen. Vooral kinderen en kleinkinderen hebben vaak geen weet, wat ze hebben moeten doorstaan. Deze verhalen mogen niet verdwijnen onder het stof van de geschiedenis. Derhalve streven we ernaar een boek uit te geven waarin alles gebundeld wordt en waarin we trachten alle zijden te belichten.


Nog niet zo lang geleden werd er bij terugkerende miliitaren en burgers, die uitgezonden werden in oorlogsgebieden, PTSS (Post traumatische Stress Stoornis) vastgesteld en sedertdien bestaat er nazorg en behandeling. De gevoeligheid voor PTSS blijkt erfelijk te zijn.

Onze vaders die hier mogelijk ook aan leden moesten het maar uitzoeken hoe nu verder te gaan, begrip en nazorg bestond niet men moest gewoon verder, hun hele verdere leven hebben ze deze zware last moeten dragen, konder er veelal niet over praten werden zwijgzaam en bij het ouder worden worstelen ze met nachtmerries en herbelevingen. Omdat ze daar niet goed mee om wisten te gaan, riepen deze zaken allerlei frustraties op die ze vervolgens in het gezin afreageerden.

De PTSS-sympto-men: zijn, angst, depressie, hoge prikkelbaarheid, zich isoleren, zich niet kunnen ontspannen en slecht slapen nachtmerries en herbelevingen tot zelfs op het sterfbed.

terug knop

 
08-01-2023a
GVG
arbeidsinzet1942-1945junkers