Fritzlar-Langensalza1942-1945 Junkers

Theo van der Velden


                                                                                            

                                                                                                      Theodorus van der Velden

                                                             

                                                             

Langensalza 28-augustus 44


Beste Vader Koosje en ....?
Hier volgt weer een briefkaartje. Het is nu maandag middag.En vanavond beginnen we voor de tweede maal met de nachtschicht.De vorige keer zijn we een paar keer thuis gebleven. Dat ging toen nog trouwens je moet wel gaan iedere keer,want als je een keer niet gaat kom je niet aan je 72 uur.
En als je 72 uur maakt krijg je extra overpleging voor lange arbeid,dat is dan iedere week een halven kuch een stukje boter en worst.En dat moet je er bij hebben om zoo'n beetje uit te komen hier. Gisteren hadden we weer een mooie zondag hoor we hebben gewerkt van 7 tot 7 uur s'avonds dus gewoon 12 uur. Zaterdag tot 4 uur s'middags.En zo als gisteren voor de Zondag krijg je een keer eten alleen s'middags. En je kan wel nagaan veel brood heb je Zondags avond niet meer als je Donderdags al je brood krijgt. Daarom zeg ik ook 7 uur dan krijg je Vrijdags die extra verpleging erbij .En dan kan je wel uitkomen. Dus nu is het iedere nacht erbij. Ja het is heel wat anders als in Fritzlar. Er zijn nu nu al een hoop jongens hier uit Fritzlar .Nu direct ga ik brood halen dat is dan op Maandag en Donderdag zo als ik al schreef. Vorige Donderdag hebben we nu ook eens witte brood gehad 500 gram dan krijg je zwart brood minder. Zo als vanavond krijg je suiker en Zondags marmelade erbij plus dan je worst en boter.
Het moeilijks is de Donderdag op de Maandag te overbruggen maar met die extra verpleging kom je er wel. Nu ik moet alweer eindigen. Allemaal het beste en van mij de hartelijke groeten.
Theo

Afzender Tv/d Velden
Langenwerke a.g
Blok B kamer 97
Langensalza
Thuringen Duitsland                                                               

 
08-01-2023a
GVG
arbeidsinzet1942-1945junkers