Fritzlar-Langensalza1942-1945 Junkers

                                                                             <img src="Brieven Duitsland-Utrecht 1943-1945.jpg" alt="Brieven Duitsland-Utrecht 1943-1945" />

Fritzlarbrief 28 november 1943

Geschreven door Ben v.d. Linden (Fritzlar) aan Steef Lauteslager
Aan: Steef Lauteslager, van Lennepstraat 39, Utrecht.

P.S. Excuses het schrift. Het licht is alweer ruim een half uur defect. Gebeurt hier gemiddeld drie keer per avond, en dan nog het luchtalarm gerekend, zitten we ± iedere avond 3 uur in het donker.

Dear Steef,

Alweer 14 dagen geleden dat ik een brief aan jou geschreven heb, dus klim ik maar weer in de pentouwen om het een en ander te gaan vertellen. Zojuist heb ik een brief geschreven aan Annie. Ik hoop dat die aankomt, want er schijnen de laatste tijd weer veel brieven te verdwijnen. Om nu maar te beginnen bij het begin. Ik maak het best, behalve ruim 5 pond gewichtsverlies geen bijzondere veranderingen in mijn lichamelijke gesteldheid. Twee kamergenoten van mij waarmee ik geregeld werkte, hebben beiden difterie gekregen. Hopelijk blijf ik er van gespaard. Want ben je hier eenmaal ziek, dan ben je al half verloren:
1e : nemen ze je niet eerder in verpleging op of je moet half dood zijn
2e : zorgen ze wel dat je er na een week weer uit bent. Beter of niet beter. Dit in verband met enige financiële voordelen voor de Junkers.
Van de week had ik nog een debat met een Duitser over het Katholicisme . Deze man vertelde zulke onzinnige kloostergruwelverhaaltjes, ik kon mijn oren niet geloven. Toen ik dan hierop het een en het ander weerlegde, werd die kwaad. Kort en goed het scheelde een haar of ik had in het tuchthuis terecht gekomen. Ja, dat is hier de mentaliteit. Och er zijn ook wel goede Duitsers natuurlijk, maar die moet je niet onder de geüniformeerden zoeken, over ’t algemeen. Het werk begint ook een beetje te wennen. De beroepen die ik achtereenvolgend beoefend heb vullen een hele lijst. Schlosser, timmerman, metselaar, sjouwer, wegenbouwkundig ingenieur, sloper etc. In het begin moest ik mijzelf een rotje werken, nu nog wel maar je kunt zo langzamerhand wel de kunst om jezelf te dekken. Zeg, hoe is het gegaan met St. Nicolaas? Tot op heden mocht ik pas een brief ontvangen en wel van Reinier. Hij maakte het goed. Verder noch van thuis noch van ergens anders een brief. Binnenkort zullen ze wel komen. Ja Steef, zeg aan Jan Visch (?) dat hij ook gauw een brief krijgt. Dammen jullie nog steeds. Is Fien Timmermans er nog? Jazz hoor je hier absoluut niet of je moet het zelf maken. Gitaarmuziek is zeer gezien. Ik ben hier officieel barakkenkapelmeester geworden. Wat een woord niet. Steef, kerel hou je taai : schrijf eens gauw terug. De groeten aan je vader en moeder, Bets Roos Jan Dick etc. etc. en tot spoedig ziens. Met een stevige vriendenhand nietwaar.

Bye Bye

Ben
 
 26-8-2021
GVG
arbeidsinzet1942-1945junkers